آشنایی با تولید فیبر مدارچاپی و انواع آن
pcb یا برد مدارچاپی صفحات چند لایهای هستند که برای برقراری اتصال بین قطعات الکترونیکی ساخته شدهاند. فرآیند تولید فیبر مدارچاپی شامل بخشهای مختلفی است. در یک pcb یا فیبر مدارچاپی تمام قطعات بدون سیم متصل بهم میشوند و حتی اجزای داخلی نیز بدون وجود سیم با یکدیگر در ارتباط هستند. این ویژگی کمک زیادی به کاهش پیچیدگی بردها کرده است.
بردهای الکترونیکی را میتوان در تمام لوازم مصرفی اطرافتان همچون؛ تلوزیون، موبایل، دوربین دیجیتال، اجزای مختلف کامپیوتر مانند؛ کارت گرافیک و کارت صدا، کارت شبکه و … مشاهده کنید. همچنین تولید فیبر مدار چاپی در صنایع مختلف همچون؛ پزشکی، ماشین الات صنعتی، خودروسازی، روشنایی و … کاربرد دارد.
انواع برد الکترونیکی بر اساس نوع فیبر مدار چاپی
تولید فیبر مدارچاپی در انواع مختلفی انجام می شود. این انواع شامل؛
- برد تک لایه
- برد دو لایه
- برد چند لایه
- بردهای انعطاف پذیر
- بردهای آلومینیومی
- بردهای های ترکیبی
1. برد تکلایه
بردهای تک لایه از یک لایه مس تشکیل شدهاند، رسانایی بالای مس دلیل مناسبی برای بکار گرفته شدن در تولید فیبر مدارچاپی تک لایه است. برای محافظت از لایه مسی و جلوگیری از اکسید شدن آن از یک لایه محافظ استفاده می شود که این لایه عموما بصورت سبز رنگ است و به چاپ سبز مشهور است. البته این لایه می تواند رنگهای دیگری نیز داشته باشد. در بردهای تک لایه تمام قطعات الکترونیکی مانند مقاوت، خازن و… در یک سمت برد قرار میگیرند. این نوع برد کمترین قیمت را نسبت به سایر انواع دارد و در لوازم مختلفی همچون ماشین حساب، رادیو، پرینتر و … مورد استفاده قرار میگیرد.
2. برد دولایه
بردهای دو لایه با عنوان بردهای دورو نیز شناخته میشوند. در تولید فیبر مدارچاپی دولایه از دو لایه نازک مس در پشت و روی برد استفادهی شده است. در این نوع pcb اتصالات از یک سمت برد تا سمت دیگر کشیده شدهاند و مطابق شکل از طریق یک سوراخ بهم متصل میشوند.
بردهای دولایه به نسبت بردهای تک لایه قیمت بالاتری دارند. یکی از مهم ترین مزیتهای این نوع برد توانایی کاهش اندازه ی برد و فشردهتر کردن قطعات آن است. از بردهای دولایه در تولید سیستمهای کنترل صنعتی، مبدل ها، سیستمهای ups، امپی فایر و … استفاده می شود.
3. بردهای چندلایه
این نوع بردها بیش از دولایه دارند. این بدان معناست که این نوع حداقل سه لایه رسانا از مس دارد. برای افزایش مقاومت این نوع بردها بین هر دولایه از چسب عایق استفاده می شود تا افزایش حرارت آسیبی به قطعات وارد نکند. طراحی این نوع بردها بسیار پیچیده است و برای وظایف پیچیدهتر که نیازمند سرعت بالاتر و فضای کمتری هستند استفاده میشوند. از این نوع بردها برای تجهیزات پیچیده الکترونیکی مانند تکنولوژی GPS، سیستمهای ماهوارهای، تجهیزات پزشکی و… مورد استفاده قرار میگیرد.
4. بردهای منعطف
بردهای منعطف یا فلکسیبل از مواد پلاستیکی انعطافپذیر مانند polymide و PEEK یا فیلم های پلی استتر نازک و شفاف ساخته می شوند . کاربری این نوع pcb در قسمت هایی است که مدار نیاز به پیچ خوردن یا تا شدن داشته باشد. این نوع برد پیچیده ترین نوع pcb است و همچون سایر مدل ها دارای انواع مختلفی از تک لایه تا چند لایه است. از این نوع pcb در تولید انواع نمایشگرهای lcd و led، سلول های خورشیدی فلکسیبل، دوربین عکاسی و فیلمبرداری و تجهیزات پیشرفتهای همچون لپتاپ مورد استفاده قرار میگیرند.
5. بردهای الومینیومی
بردهای آلومینیومی که بیشترین کاربری آن را در صنایع روشنایی دیدهاید جز بردهای هسته فلزی هستند که قابلیت انتقال حرارتی بالایی دارند.
طول عمر این نوع بردها بسیار زیاد است و انتقال حرارتی بالای آن باعث شده است که برای تولید انواع بردهای صنایع روشنایی به کار برده شوند.
دستهبندی فیبرمدارچاپی براساس روش مونتاژ
- بردهای dip
- بردهای smd
بردهای dip
در تولید این نوع بردها با استفاده از انواع مختلف مته سوراخکاری بردها انجام میشود. از طریق این سوراخها قطعات به سمت دیگر برد متصل میشوند. اهمیت این تکنولوژی به دلیل استحکام اتصال مکانیکی قطعات الکترونیکی بر روی برد است. هرچه میزان سوراخ کاری یک برد بیشتر باشد قیمت تولید فیبر مدارچاپی آن بالاتر می رود. مونتاژ بردهای تک لایه dip با استفاده از وان قلع قابل انجام است.
بردهای smd
تولید این نوع برد بر مبنای قطعات smd انجام می شود. در این نوع برد قطعات بصورت مستقیم بر روی سطح برد نصب میشوند و نیازی به سوراخ کاری ندارند. البته در طراحی بردهای الکترونیکی استفاده از قطعات smd به تنهایی و یا قطعات dip به تنهایی کمتر اتفاق میافتد و اصولا به صورت دوگانه طراحی بردها انجام میشود. اما در نظر داشته باشید که یک نوع بودن این انتخاب می تواند هزینه های شما را کاهش دهد.
جهت آشنایی با نحوه سفارش مونتاژ برد smd کلیک کنید
شرکت مرصا ارائه دهنده خدمات تولید فیبر مدارچاپی و مونتاژ
شرکت مرصا به عنوان یکی از ارائهدهندگان خدمات تولید فیبر مدارچاپی و مونتاژ انواع برد الکترونیکی توانسته است با کسب رضایت تولیدکنندگان محصولات الکترونیکی مختلف تجربیات خوبی در این حوزه کسب کند. تمام تلاش تیم مرصا افزایش سرعت تولید با حفظ کیفیت بالای تولیدات است. در این راستا با بهرهگیری از دانش روز دنیا سعی در افزایش کیفیت خدمات خود دارد.
در حال حاضر به عنوان مدیر تولید خط چاپ و مونتاژ در کارخانه مرصا فعالیت می کنم. مدرک کارشناسی رو در رشته مهندسی رباتیک از دانشگاه صنعتی شاهرود گرفتم و ارشد رو در رشته مدیریت در دانشگاه تهران ادامه دادم. از سال 1396 رسما فعالیتم رو در شرکت مرصا شروع کردم و تجربیات و مطالعات شخصیم رو به اشتراک می گذارم.