آشنایی با اجزای سیستم اعلان حریق
پس از آشنایی با انواع سیستم های اعلام حریق لازم دانستیم به معرفی اجزای سیستم اعلان حریق پرداخته و توضیح مختصری در خصوص هر بخش از این سیستم و نکاتی که در هنگام تهیه آن باید مدنظر قرار دهید ارائه می کنیم.
اجزای سیستم اعلام حریق
یک سیستم اعلان حریق از اجزایی تشکیل شده که هر جز وظیفه ی مهمی برعهده دارد و نبود آن منجر به اخلال در کار کل سیستم خواهد شد. یک سیستم هشداردهنده ی آتش سوزی شامل بخش های زیر است؛
- پنل مرکز کنترل
- دتکتورها
- شاسی
- آژیر
- نشت یاب
مرکز کنترل اعلام حریق
یکی از اجزای سیستم اعلان حریق پنل مرکز کنترل است که کنترل و نمایش تمام اجزای سیستم را برعهده دارد. از وظایف یک مرکز کنترل می توان به موارد زیر اشاره کرد؛
- نظارت دائم بر تمام اجزای خارجی مانند دتکتورها، آژیرها و …
- نمایش خطاها و هشدارهای ناشی از سایر اجزا و تشخیص و نمایش موقعیت مکانی هر خطا و هشدار
- کنترل دستی برای تسهیل عملیات تست سیستم و ارزیابی آن در زمان از کار افتادگی اجزا، خاموش کردن هشدار آتش سوزی و تست مجدد سیستم بعد از هر اعلام حریق
نکاتی که باید هنگام سفارش طراحی برد مرکز کنترل مدنظر قرار دهید:
- تعداد زون های موردنیاز
- حداکثر جریان برای هر زون
- محافظت از هر زون درمقابل اضافه بار، اتصال کوتاه و …
- رابط کاربری
- انواع هشدار
دتکتور یا حسگر
یکی دیگر از اجزای سیستم اعلان حریق دتکتور یا حسگرها هستند که به چهار دسته ی زیر تقسیم می شوند؛
- حسگر حرارتی
- دتکتور دود،
- حسگرکربن مونوکسید
- چند حسگرها
در سال های اخیر در ایران استفاده از حسگرهای دود برای تمامی اماکن عمومی و خصوصی اجباری شده است. عملکرد این حسگرها به این صورت است که وقتی دود با یک پرتو نور بین یک منبع نور و حسگر نور قرار می گیرد موجب تغییر در خروجی حسگر نور شده و این امر منجر به ایجاد هشدار در سیستم اعلام حریق می شود. لازم است در هنگام سفارش طراحی و یا نصب این حسگرها به نکات زیر دقت داشته باشید؛
- ولتاژ سیستم
- نمایشگر عملکرد حسگر
- سیستم دو یا سه سیمی
- مکان حسگر تشخیص دود
شاسی یا جعبه اعلان دستی
جعبه ی اعلان دستی یا شاسی دستگاهی است که افراد را قادر می سازد تا با شکستن شیشه ای نازک، سیستم هشدار را فعال کنند. شاسی ها باید در ارتفاع 1.4 متری از سطح زمین نصب شوند و محل نصب آن در معرض دید همگان قرار داشته باشد. اصولا شاسی ها را در پاگرد راه پله ها یا خروجی ها نصب می کنند. در نظر داشته باشید که محل نصب شاسی در هر طبقه باید در نزدیکترین محل به درب ورودی هر راه پله قرار گیرد تا طبقه ی هر شاسی در برد مرکز کنترل نمایش داده شود.
نکاتی که در هنگام طراحی و نصب یک شاسی باید مدنظر قرارگیرد شامل:
- عایق بودن شاسی در برابر سرما و گرما در محوطه های بیرونی
- وجود قطعات یدکی برای بخش های شکستنی شاسی ها
- ارزیابی موقعیت مناسب هر شاسی در شرایط هشدار
آژیر یا هشدار دهنده صوتی:
یکی دیگر از اجزای سیستم اعلان حریق ؛ آژیرها یا هشداردهنده های صوتی هستند که انواع متفاوتی دارند از جمله؛
- آژیرهای گنبدی شکل- با مکانسیم داخلی
- آژیرهایی با مکانیسم خارجی
- آژیرهای کوچک با محدوده ی کاری 1.200 تا 1.700 هرتز
سطح صدای یک هشدار با صدای کمتر از 5 درجه، بالاتر از سطح محیط توصیف میشود که باید در مکان های عمومی برای شنیدن کافی باشد اما در هنگام خواب حداقل سطح صدا به ترتیب 65 و 75 دسیبل برای بیدار کردن افراد در هنگام خواب می باشد. باید ذکر شود که بیشتر زنگ های گنبدی شکل با سیستم های سیم کشی روی سقف یا سیستم های دارای سیم استفاده میشوند. نکات قابل توجه :
- ولتاژ علمکرد
- نصب در سطوح یا سیستم سیم کشی در سقف
- نصب داخلی و عایق ضد سرما و گرما
- اندازه شدت بلندی صدا
- طول عمر آژیر؛
نشت یاب گاز طبیعی
در سالهای اخیر نشت گاز یکی از شایع ترین عوامل مرگ و میر افراد بوده است.وجود لوله کشی های گاز در همه جای خانه بخصوص آشپزخانه و زیرزمین برای آشپزی یا ایجاد گرمایش منجر به اهمیت یافتن این موضوع شده است. بی رنگ و بو بودن گاز باعث می شود بدون وجود یک حسگر مناسب افراد نشت آن را حس نکنند. با توجه به استانداردهای جدید نصب حسگرهای گاز در منازل اجباری شده است. با استفاده از یک حسگر گاز، می توانید از نشت گاز طبیعی یا گاز مایع به وسیله ی هشدار صوتی در هر کجا از منزل آگاه شوید.
مرصا طراح و تولیدکننده ی انواع سیستم اعلان حریق
شرکت مرصا با انجام پروژه های مختلف در حوزه ی برق و الکترونیک، توانسته جایگاه مناسبی در بین فعالان این حوزه پیدا کند. یکی از حوزه هایی که خدمات مونتاژ برد الکترونیکی مرصا در آن دارای تجربه انجام پروزه های مختلف است مربوط به سیستم های اعلان حریق می باشد. تجربه ی طراحی و تولید برای شرکت های بزرگ در این حوزه یکی از افتخارات مرصا است. جهت کسب اطلاعات بیشتر در حوزه ی طراحی و تولید بردهای مربوط به سیستم اعلان حریق با واحد طراحی شرکت مرصا تماس بگیرید.
در حال حاضر به عنوان مدیر تولید خط چاپ و مونتاژ در کارخانه مرصا فعالیت می کنم. مدرک کارشناسی رو در رشته مهندسی رباتیک از دانشگاه صنعتی شاهرود گرفتم و ارشد رو در رشته مدیریت در دانشگاه تهران ادامه دادم. از سال 1396 رسما فعالیتم رو در شرکت مرصا شروع کردم و تجربیات و مطالعات شخصیم رو به اشتراک می گذارم.