آشنایی با قطعات الکترونیکی smd و کاربردهای قطعه اس ام دی
قطعات SMD یا SURFACE MOUNT DEVICE، نوعی قطعات الکترونیکی هستند که به سطح یک مدار چاپی متصل می شوند. این نوع قطعات به طور عمده در PCB دستگاه ها و مدارهای الکترونیکی مورد استفاده قرار می گیرند. شما می توانید برای سفارش مونتاژ برد smd شرکت معتبر مرصا ارائه دهنده خدمات طراحی و تولید انواع بردهای الکترونیکی را انتخاب کنید تا تجربه ای بدون نقص همراه با کیفیت را تجربه کنید.
انواع قطعات smd
قطعات SMD تنوع بسیار بالایی دارند. از مهم ترین و پرکاربردترین انواع این قطعات به سه دسته زیر میتوان اشاره کرد که در ادامه به توضیح مختصری از هر دسته می پردازیم.
- قطعات پسیو
- ترانزیستور و دیود
- مدارهای تجمعی یا آیسی
قطعات پسیو
انواع مختلفی از قطعات smd در این دسته قرار میگیرند. معروفترین قطعات پسیو که همه میشناسند مقاومت و خازن است که با سایزهای استاندارد در بازار موجود است. قطعات دیگری همچون سلف و کریستال نیز در همین دسته قرار میگیرند.
خازن و مقاومت دارای سایزهای متفاوتی هستند که اصطلاحا به هر سایز یک “پکیج” میگویند. پکیجهای استاندارد مقاومت و خازن SMD شامل پکیجهای 1812، 1206، 0805، 0603، 0402 و 0201 میباشند.
این ارقام به یکهزارم اینچ اشاره دارند. بدین معنا که یک مقاومت یا خازن پکیج 1206 دارای ابعاد 0.012*0.006 اینچ میباشد. پکیجهای بزرگتر مانند 1812 و 1206 جزء اولین نمونه های قطعات smd بودند. امروزه به دلیل محدودیتهای فضای برد استفاده از انواع قطعات smd سایز کوچک ترجیح داده میشود.
ترانزیستور و دیود
این قطعات معمولا شامل یک قسمت پلاستیکی هستند. برقراری ارتباط این قطعات با برد از طریق پایههایی فلزی است. در مدل های dip این پایه ها با قابلیت خمشوندگی که دارند میتوانند به برد مونتاژ شوند. ترانزیستورها معمولا دارای سه پایه میباشند و پایهی بلندتر میتواند جهت شناسایی سایر پایههای استفاده شود.
مدارهای تجمعی یا IC
یکی از انواع قطعات smd مورد نیاز مونتاژ، آیسی یا مدارهای تجمیعی است، که حکم مغز و فرمان دهندهی برد الکترونیکی هستند. این قطعات پکیجهای مختلفی دارند. هر پکیج بسته به نوع اتصالات داخلی میتواند متفاوت از سایر مدلها باشد. آیسیهای سادهتر دارای 14 تا 16 پایه هستند. درحالی که بعضی از آیسیها مانند پکیج VLSI میتوانند 200 پایه یا حتی بیشتر از این تعداد نیز پایه داشته باشند.
پکیج SOIC
پکیجهایی همچون SOIC مخفف عبارت “Small Outline Integrated Circuit”، برای بردهایی با ابعاد کوچک و محدودیت فضایی قابل استفاده هستند. این مدل یکی از بهترین ورژن های قطعات smd دو لاینه DIL میباشد که نزدیک به 74 سری تنوع قطعه دارد.
علاوه بر این مدل ورژن کوچکتر آیسیها پکیج TSOP مخفف Thin Small Outline Package و پکیج SSOP مخفف Shrink Small Outline Package است.
پکیج VLSI
آیسیهای پکیج VLSI کمی متفاوت تر هستند. این نوع آیسی به صورت 4 طرفه شناخته شدهاند. این قطعات دارای فوتپرینتهای مربعی یا مستطیل شکل هستند و در هر 4 طرف قطعه پایه با همان پین قرار گرفته است.
جهت این پینها که از کلاهک خارج میشوند با استفاده از یک علامت روی آیسی قابل شناسایی هستند. فاصلهی بین پایه ها بسته به تعداد پایه مورد نیاز هر آیسی دارد. برای بعضی از آیسی ها این فاصله میتواند در حد 0.02 میلیمتر باشد. بسته بندی این گروه از انواع قطعات smd نیاز به دقت و توجه فراوانی دارد زیرا که هم نسبت به الکتریسیته ساکن از حساسیت بالایی برخوردارند و هم پایه های آنها با کمترین فشار ممکن می تواند از فرم اصلی خارج شود.
آیسیهای BGA
در انواع قطعات smd مورد نیاز مونتاژ smd پکیج دیگری از آیسی هایی که امروزه بسیار پرکاربرد شده است آیسیهای BGA مخفف Ball Grid Array هستند. اتصال این قطعات با سطح برد از طریق یک طرف آیسی و پایه هایی که در زیر قطعه قرار دارند ایجاد میشود. زیر آیسی پدهای کروی شکل قرار دارند که تنها توسط فرآیند مونتاژ اتومات قابل اتصال به سطح برد هستند.
یک ورژن کوچکتر از آیسیهای BGA آیسیهای microBGA هستند که برای تولید مدارهای تجمیعی از آنها استفاده میشود. همانطور که از نام این پکیج مشخص است این قطعات از BGA نیز کوچکتر هستند.
در آخر خدمات مونتاژ SMD و طراحی بردها
با انواع قطعات smd در مونتاژ برد مدارچاپی آشنا شدید. شرکت مونتاژ SMD مرصا ارائه دهنده خدمات طراحی و تولید انواع بردهای الکترونیکی است که رضایت مشتری از اصول اولیه تیم ماست. این خدمات در بخش های زیر قابل ارائه می باشند؛
- خدمات طراحی برد الکترونیکی
- چاپ PCB
- تامین قطعات الکترونیکی
- تولید استنسیل
- مونتاژ smd
- مونتاژ dip
جهت کسب اطلاعات بیشتر از هزینه ها و شرایط هر بخش با همکاران واحد بازرگانی ما ارتباط بگیرید.
در حال حاضر به عنوان مدیر تولید خط چاپ و مونتاژ در کارخانه مرصا فعالیت می کنم. مدرک کارشناسی رو در رشته مهندسی رباتیک از دانشگاه صنعتی شاهرود گرفتم و ارشد رو در رشته مدیریت در دانشگاه تهران ادامه دادم. از سال 1396 رسما فعالیتم رو در شرکت مرصا شروع کردم و تجربیات و مطالعات شخصیم رو به اشتراک می گذارم.