کاربرد رنگ رسانا در الکترونیک چیست؟
برخی ایده ها در دنیای الکترونیک برای علاقه مندان بسیار جذاب هستند. این مقاله با موضوع کاربرد رنگ رسانا در صنعت الکترونیک، علاوه بر معرفی رنگ رسانا به این موضوع می پردازد که چطور می توان با استفاده از چیزهای خیلی ساده کارهای خیلی جذاب انجام داد.
رنگ رسانا
رنگ رسانا ماده ای حاوی نانوذرات رسانا درون یک حلال است که جریان الکتریکی را از خود عبور می دهد. این نانوذرات رسانا معمولا از جنس مس، نقره و یا گرافیت هستند. رنگ رسانا خواص یک رنگ معمولی را دارد و طوری طراحی و تولید می شوند که چسبندگی و رطوبت کافی مانند سایر رنگ ها را داشته باشند.
انواع رنگ رسانا
اساسا دو مدل رنگ رسانا وجود دارد.
- رنگ رسانا با رسانایی الکتریکی بالا (مقاومت الکتریکی پایین در حد 10-100 اهم) با نانوذرات مس و نقره
- رنگ رسانا با رسانایی الکتریکی کم (مقاومت الکتریکی بالا در حد 10-100 کیلواهم) با نانوذرات گرافیتی
هر مدل رنگ رسانا مزایا، معایب و کاربرد خودش را دارد. به عنوان مثال رنگ رسانا با نانوذرات برای جایی که رسانایی الکتریکی بالا اهمیت دارد بهتر است اما با توجه به بحث اکسید شدن مس این مسئله به مرور زمان می تواند مشکل ساز شود. البته همیشه شرکت های سازنده این رنگ ها روش هایی برای حل این مشکلات دارند. مثلا ترکیب چند نوع نانوذرات فلزی و یا استفاده از نانوذرات پلیمری که مانع اکسید شدن شود.
کاربرد رنگ رسانا
رنگ رسانا کاربرد های متفاوتی دارد که در صنعت استفاده می شود. البته خاصیت رسانایی باعث شده که شما با ایده های خودتان بتوانید کاربردهای جدیدی برای این رنگ ها ایجاد کنید! برخی از کاربرد های رنگ رسانا به شرح زیر هستند:
- طراحی یک مدار الکتریکی با رنگ
- شیلد و پوشش رسانا
- شیلد در برابر نویز EMI در گیتار الکتریک
- سنسور تاچ خازنی
- دفع بارهای الکترواستاتیک از سطح تجهیزات
- گالوانیزه کردن سطوحی که به هیچ صورت دیگری گالوانیزه نمی شوند
- دستکش رسانا برای لمس صفحات خازنی
رنگ رسانا روی چه سطوحی می تواند استفاده شود؟
این سوال پاسخ قطعی ندارد و باید شما روی سطحی که می خواهید تست و بررسی کنید. اما به عنوان یک پاسخ کلی می توان گفت روی هر سطح رنگ پذیری می تواند استفاده شود. روی دیوار، شیشه، کارتن، چوب، انواع پلاستیک ها ABS، نایلون، باکلیت، اپوکسی، رزین های پلی ارتان و … می توان استفاده کرد.
میزان رسانایی و مقاومت رنگ رسانا دقیقا چند اهم است؟
این سوال نیز یک پاسخ مشخص ندارد. بسته به نوع و جنس رنگی که استفاده می کنید مقدار مقاومت الکتریکی رنگ رسانا می تواند متفاوت باشد. جنس رنگ رسانا از نانوذرات مسی، نیکل، نقره، گرافیت و … می تواند باشد و این موضوع کاملا روی میزان رسانایی اثر گذار است. بنابراین برای دریافت اطلاعات دقیق در این مورد باید با شرکت های سازنده رنگ رسانا تماس بگیرید.
رنگ رسانا شامل چه طیف رنگ هایی می شود؟
یک سوال مهم این است که رنگ رسانا در هر طیف رنگی وجود دارد؟ یعنی رنگ رسانای سبز، قرمز یا بنفش داریم؟
پاسخ این سوال ساده است: خیر. رنگ رسانا در حال حاضر در هر طیف رنگی تولید نمی شود. دو طیف اصلی و کاربردی این رنگ ها یکی رنگ مسی است برای رنگ های شامل نانوذرات مسی و یکی رنگ سیاه برای سایر نانوذرات. رنگ های دیگر هم به ندرت شاید تولید شوند.
اما سوال این است که چرا فقط رنگ مسی و سیاه تولید می شود و در بازار موجود است؟ پاسخ این است که ترکیب رنگ های دیگر با حلال و نانوذرات رنگ رسانا می تواند کاملا خاصیت رسانایی این رنگ ها را از بین ببرد و عملا دیگر نتوان این رنگ ها را رنگ رسانا نامید.
البته بشریت همواره نشان داده که هیچ غیرممکنی وجود ندارد و با سرعت رشد قابل توجه تکنولوژی در دنیا شاید در سال های آینده رنگ رسانا در طیف های مختلف رنگی تولید شود.
کاربرد رنگ رسانا در الکترونیک چیست؟
شاید مهم ترین کاربرد رنگ رسانا در دنیای الکترونیک بحث کلیدهای تاچ خازنی باشد. با استفاده از رنگ رسانا می توانید کلیدهای تاچ های خازنی در هر شکلی ایجاد کنید.
مثلا دیوار یک اتاق را در نظر بگیرید که قسمتی از آن را با رنگ رسانا رنگ کرده اید و با لمس این قسمت چراغ اتاق خاموش و روشن شود.
یا می توانید یک پیانو و کیبورد کوچک را با رنگ رسانا طراحی کنید.
و یا می توانید یک چراغ قوه یا درخت کریسمس کوچک بسازید!
ایده خود را عملی کنید…
با پیشرفت تکنولوژی در صنایع الکترونیک و متالورژی و تولید رنگ رسانا هر انسان خلاقی را به تکاپو وادار می کند که ایده های جالبی را در ذهن خود پرورش دهد. شما می توانید ایده هایتان را با ترکیب ذوق هنری و تکنولوژی عملی کنید.
اگر در زمینه الکترونیک تخصصی ندارید و یا احساس می کنید زمان کافی برای اجرای طرحتان را ندارید کافیست با ما در شرکت مرصا ارتباط برقرار کنید.
ما در شرکت مرصا با ارائه خدمات طراحی و مشاوره در حوزه صنعت الکترونیک این اطمینان خاطر را به شما می دهیم که با ارائه طرح و ایده خود به ما، آن را به عمل تبدیل کنیم. وجود یک تیم خلاق توام از جوانی، تجربه و تخصص این امکان را به شما می دهد که یک محصول حرفه ای طراحی، تولید و به بازار ارائه کنید.
تامل نکنید و همین حالا با ما تماس بگیرید و هر چه زودتر ایده هایتان را عملی کنید…