SMT چیست؟ کاربرد فناوری نصب سطحی

smt چیست

SMT مخفف Surface Mount Technology است و به فناوری نصب سطحی گفته می شود؛ که این امکان را فراهم می کند تا قطعات الکتریکی کوچک به صورت سفارشی و بر اساس نیاز، با انجام لحیم یا جوشکاری روی یک مدار چاپی (PCB) بدون اتصالات سیمی و پایه ای قرار بگیرد. مونتاژ برد smd در تولید فناوری سطحی از اهمیت زیادی برخوردار بوده و دقت بالایی را می طلبد، بنابراین اگر به دنبال تولید مدار با کیفیت هستید اهمیت مونتاژ را دست کم نگیرید. انتقال سیگنال با سرعت بالا، اتصالات محکم و پایدار و افزایش سرعت تولید از مهمترین مزایای فناوری smt است که در صنایع الکترونیک، نظامی و خودروسازی بسیار کاربرد دارد.

اجزای تشکیل دهنده SMT چیست؟

اجزای تشکیل دهنده SMT یا فناوری سطحی به گونه ای طراحی شده تا بتوان از آنها روی یک بستر فیزیکی تخت استفاده کرد؛ دیود، مقاومت یا ترانزیستور، برد مدار چاپی و خمیر در لحیم از انواع این اجزا می باشند که توضیحات بیشتر در مورد این اجزا به شرح زیر است.

اجزای تشکیل دهنده smt

1-مقاومت یا ترانزیستور

مقاومت های SMD نوع خاصی از ترانزیستور ها هستند که در تولید یک مدار اس ام تی نقش مهمی دارند؛ این اجزا با دارا بودن اندازه کوچک، نصب خودکار و وزن بسیار کم در تنظیم توان الکتریکی SMT نقش پررنگی دارند.

2-دیودها

دیودها از دیگر اجزای SMD می باشند؛ اندازه کوچک، وزن کم و نصب خودکار از مشخصه های این قطعه محسوب می شود. تبدیل جریان متناوب به جریان مستقیم، حفاظت از مدار SMT در برابر ولتاژهای معکوس و استفاده به عنوان کلید در مدار الکتریکی از جمله کاربرد دیودها می باشد.

3-برد مدار چاپی (PCB)

PCB یک بستر فیزیکی برای ساخت فناوری سطحی می باشد؛ می توان گفت برد مدار چاپی، پایه اصلی و قلب یک SMT است که سایر اجزای تشکیل دهنده روی آن قرار می گیرند. جنس PCB از مس و عایق می باشد تا مسیر ارتباطی بین سایر قطعات را فراهم سازد.

4-خمیر در لحیم (solder Paste)

این خمیر اصلی ترین گزینه برای مونتاژ قطعات در SMT است؛ به طور کلی این ماده از شار، ذرات فلز لحیم و حلال تشکیل شده است که هر یک از موارد ذکر شده ویژگی و کاربرد منحصر بفرد خود را دارا می باشد. تسهیل فرایند لحیم کاری و ایجاد اتصالات محکم و قابل اعتماد، از ویژگی های مثبت و کاربردی این خمیر شناخته می شوند.

5-قطعات الکتریکی (SMD)

در تولید یک مدار الکتریکی سطحی، قطعات گوناگون و زیادی نقش دارند که مقاومت و دیون از اصلی ترین این اجزا و تنها قسمتی از انواع SMD می باشند. تمام اجزای الکتریکی بکار رفته در یک مدار الکترونیکی  نقش مهم و منحصر بفرد خود را دارا می باشند به طوری که هر یک را می توان به عنوان ستون و قلب یک SMT در نظر گرفت.

کاربرد SMT یا فناوری سطحی چیست؟

کاربرد SMT یا فناوری نصب سطحی

در مورد اینکه فناوری سطحی یا SMT چیست توضیحاتی ارائه شد و الان نوبت به بررسی کاربرد این وسیله می رسد. این محصول با داشتن ویژگی های مثبت و منحصر بفرد، نقش گوناگونی در صنعت های مختلف دارد؛ اندازه کوچک، ساخت بر اساس نیاز، امکانات فراوان و… همگی از جمله دلایلی هستند که این مدار الکتریکی را محبوب و پرکاربرد کرده است. به طور کلی SMT در صنایع زیر کاربرد و نقش بسزایی دارد و در تولید محصولات این صنایع تاثیر گذار می باشد.

  • صنعت کامپیوتر
  • خودروسازی
  • صنایع پزشکی
  • نظامی

مزایای SMT

تولید SMT، زمینه ساز پیشرفت های بزرگ و سهولت افراد شده است. این محصول با توجه به نوع ساختاری که دارد می تواند در صنعت های مهم و بزرگ رفع نیاز کند. مدار سطحی در مقایسه با مدل های مشابه قدیمی بسیار بهتر و کاربردی تر است. موارد زیر از مهم ترین ویژگی های مثبت این محصول می باشد.

  • انتقال سیگنال با سرعت بالا: وجود فاصله کم بین اجزای SMD این امکان را فراهم می کند تا انتقال سیگنال با سرعت بالا و تاخیر بسیار کم انجام بگیرد.
  • افزایش چگالی قطعات: در مدارهای SMT از قطعات کوچک استفاده می شود، همین موضوع موجب جای گذاری اجزای زیاد در فضای کوچک می شود.
  • افزایش سرعت تولید: اس ام تی نسبت به روش های سنتی از سرعت بسیار بالاتری در تولید برخوردار است. افزایش 40 تا 60 درصدی تولید محصولات الکترونیکی، منوط بر حضور فناوری سطحی بوده است.
  • گستردگی قطعات: در مدارهای سطحی برای استفاده از قطعات الکترونیکی محدودیتی وجود ندارد و بر حسب نیاز می توان از هر قطعه ای با سایز مختلف استفاده کنیم.
  • اتصالات محکم و پایدار: استفاده از خمیر لحیم اتصال پایدار را در مدار به وجود می آورد.
  • هزینه مقرون به صرفه: قطعات SMD در مقایسه با محصولات سنتی همان کارایی را داشته با این تفاوت که کاربرد بیشتر و قیمت پایین تری دارند.

معایب اس ام تی

این موضوع دور از انتظار نیست که هر محصولی در کنار مزایای بی شمار، دارای معایبی هم باشد؛ SMT نیز از این قضیه مستثنی نیست و موارد زیر را می توان از معایب این محصول در نظر گرفت.

  • تعمیر و نگهداری پیچیده
  • تعمیر دستی مشکل به دلیل اندازه کوچک
  • عدم مقاومت به گرما و حرارت
  • کوچک بودن قطعات

نگاهی کلی به SMT یا فناوری سطحی

SMT چیست؟ فناوری نصب سطحی به قرارگیری اجزای الکتریکی کوچک در کنار یکدیگر بر روی یک بستر فیزیکی به نام PCB گفته می شود. در تولید این محصول اجزای گوناگونی از جمله مقاومت ها، خمیر در لحیم، قطعات الکترونیکی (SMD) و… نقش دارند. این محصول نسبت به محصولات سنتی ویژگی های برتری دارد؛ اندازه کوچک، ساخت بر اساس نیاز، مقرون به صرفه، انتقال سیگنال با سرعت بالا و غیره همگی از جمله مزایای اس ام تی می باشند. تمام ویژگی های ذکر شده باعث شده این محصول در صنایع گوناگونی مانند پزشکی، خودروسازی و کامپیوتر مورد استفاده قرار بگیرد. امروز بشر پیشرفت خود را در صنایع گوناگون مدیون فناوری سطحی می داند.

سوالات متداول در مورد SMT

 تفاوت SMT و SMD چیست؟

در نگاه اول تصور می شود که SMT و SMD با یکدیگر تفاوت ندارند اما در حقیقت اینطور نیست؛ SMD به اجزای الکترونیکی تعلق دارد و SMT به قرارگیری اجزا به صورت منفرد بر روی مدار چاپی یا PCB اشاره دارد.

تاریخچه مدار سطحی چیست؟

شرکت IBM اولین شرکت پیشگام در ساخت مدار سطحی در سال 1960 می باشد پس از اختراع SMT سرانجام این محصول در سال 1990 تقاضای فراوانی را کسب کرد و تمام شرکت های بزرگ از این مدار الکترونیکی در محصولات خود استفاده کردند.