اصطلاحات روی برد الکترونیکی
بردهای الکترونیکی در صنعت با نامهای مختلفی شناخته میشوند؛ برد الکترونیکی، چیپ الکترونیکی، PCB، فیبرمدارچاپی، کارت الکترونیکی و … که هدف از تولید برد راهاندازی یک سیستم الکترونیکی است. چنانچه شما نیز به دنبال تولید و طراحی برد الکترونیکی هستید پیشنهاد میکنیم ابتدا شناختی از اجزای مختلف یک برد الکترونیکی پیدا کنید. تا با اطلاعات بیشتری بتوانید نیاز خود را برطرف نمایید. در این مقاله به بیان توضیحاتی جهت آشنایی بیشتر با برد اکترونیکی و اصطلاحات روی آن میپردازیم.
اصطلاحات اجزای مختلف برد الکترونیکی
1. پـــد
پدها در واقع محل اتصال هر قطعه با برد الکترونیکی هستند. هر قطعه می تواند دو یا چند پایه داشته باشد. با توجه به اینکه قطعات مورد استفاده در برد الکترونیکی smd هستند یا dip پدها می توانند دارای سوراخ یا فاقد سوراخ باشند .
2. تـِرک یا مسیر مسی
در گذشته اتصال قطعات بهم توسط سیم صورت می گرفت اما امروزه به کمک پیشرفت تکنولوژی تولید برد الکترونیکی؛ این فرآیند به کمک مسیرهای مسی یا Track ها انجام میشود. با توجه به میزان جریان عبوری از هر تِرک ضخامت آن میتواند 35um ،18um یا 70um باشد.
3. لایــهها
بردهای الکترونیکی با توجه به میزان پیچیدگی میتوانند تک لایه، دو لایه و یا چند لایه باشند. افزایش تعداد لایه در هر برد به منزلهی افزایش پیچیدگی آن است. هرچه تعداد لایههای یک برد بیشتر باشد هزینههای تولید آن نیز افزایش مییابد.
4. مارکاژ یـا راهنما
همانطور که از اسم این بخش نیز مشخص است؛ این بخش شامل اشکال یا توضیحاتی است که جهت راهنمایی بیشتر روی برد چاپ میشود. این اشکال می تواند شامل شکل قطعه، نام یا شماره قطعه و پلاریتهی قطعه باشد. همچنین اطلاعات تولیدکننده همچون نام و لوگوی شرکت نیز از مواردی است که در مارکاژ مشخص میشود.
6. لایـه محافظ
لایهی محافظ یا در اصطلاح چاپ سبز بخشی از برد الکترونیکی است که هدف آن عایق کردن سطح برد و جلوگیری از اکسید شدن لایه مسی برد است. این لایه معمولا به رنگ سبز می باشد اما قابلیت تغییر آن با توجه به درخواست مشتری به انواع رنگ آبی، قرمز، مشکی و … است.
5. لایـه زیر و رو
هر برد الکترونیکی هر چندلایه هم که داشته باشد باز هم دارای دو سطح رو و زیر برد است. این دو سطح محل چیدمان قطعات هستند و با توجه به تک لایه یا چند لایه بودن آن؛ قطعات در یک سمت یا هر دو سمت برد چیده می شوند. معمولا در سطحی که محل اتصال قطعه به برد است چاپ محافظ وجود دارد.
جهت کسب اطلاعات بیشتر در مورد قیمت مونتاژ برد و روشهای کاهش قیمت کلیک کنید.
اصطلاحات نوع جنس در طراحی و تولید برد الکترونیکی
تولید برد الکترونیکی میتواند با جنسهای مختلفی انجام شود. هر جنس با توجه به مزایایی که ایجاد میکند هزینههای متفاوتی نسز دارد که بهتر است قبل از ثبت سفارش تولید برد الکترونیکی نسبت به هر جنس آشنایی و اطلاعات جزیی داشته باشید.
1. فایبر یا FR4
این جنس یکی از متداولترین و مقاومترین فیبر در تولید برد الکترونیکی است که مقاومت بالایی نسبت به حرارت دارد. درصورتی که نیاز به تولید برد الکترونیکی با جنس مطمئن دارید؛ این جنس گزینهی مناسبی است که مزایای آن می تواند قیمت بالایش را کاملا توجیه کند.
2. نیم فایبر یا CEM
استفاده از این نوع فیبر امروزه بسیار متداول گشته است و انتخاب مناسبی برای بردهای یکرو است. این نوع فیبر از ترکیبات کاغذ، اپوکسی و فنول ساخته شده است. این نوع فیبر نسبت به جنس فایبر از هزینهی کمتری برخوردار است و قلع پذیری بالاتری نسبت به جنس استخوانی دارد.
3. استخوانی یا فنول
این نوع فیبر از ترکیب کاغذ و فنول ساخته شده است. از این نوع فیبر هم تنها میتوان برای تولید برد الکترونیکی تک لایه استفاده کرد. اگر به دنبال یک جنس ارزان قیمت هستید که بتوانید محصول خود را با کمترین قیمت در بازار عرضه کنید این فیبر پیشنهاد مناسبی خواهد بود.
4. آلومینیومی
این جنس از برد جز دستهی Metal Core یا هسته فلزی محسوب میشود. این بردها به دلیل قابلیت انتقال حرارتی بالا توانایی خوبی برای کاربری در محصولات روشنایی و انواع LED را دارا میباشند. این نوع برد را میتوانید با توجه به میزان انتقال حرارت مورد نیاز سفارش خود با ضخامتهای 1 یا 1.6 دریافت کنید.
5. منعطف
این جنس دارای انعطاف پذیری بالاتری نسبت به مدلهای قبل است. و برای محل هایی که برد نیاز به پیچ خوردن یا انعطاف دارد قابل استفاده است. مقاوم بودن نسبت به حرارت از دیگر مزایای این برد محسوب میشود. دمای ساخت این نوع ماده 200 تا 300 درجه سانتی گراد است.
مرصا؛ ارائه دهنده خدمات طراحی و تولید برد الکترونیکی
شرکت مرصا ارائه دهندهی خدمات طراحی و تولید بردهای الکترونیکی با کاربریهای مختلف در صنعت میباشد. این شرکت خدمات خود را در قالب طراحی انواع برد الکترونیکی، تولید انواع برد الکترونیکی و مونتاژ انواع برد الکترونیکی ارائه میکند. جهت کسب اطلاع بیشتر در مورد شرایط و نحوه سفارش گذاری میتوانید با همکاران واحد فنی مرصا در تماس باشید.
در حال حاضر به عنوان مدیر تولید خط چاپ و مونتاژ در کارخانه مرصا فعالیت می کنم. مدرک کارشناسی رو در رشته مهندسی رباتیک از دانشگاه صنعتی شاهرود گرفتم و ارشد رو در رشته مدیریت در دانشگاه تهران ادامه دادم. از سال 1396 رسما فعالیتم رو در شرکت مرصا شروع کردم و تجربیات و مطالعات شخصیم رو به اشتراک می گذارم.