اصول طراحی مدارات 4 لایه

برد مدار چاپی یا PCB چهار لایه ،مداراتی هستند که 4 لایه مس که بر روی یکدیگر سوار شده اند و هر کدام از این ترک ها وظیفه تغذیه ، زمین یا سیگنال را بر عهده دارد. مداراتی که 4 لایه طراحی و ساخته میشوند به دلیل یکپارچه بودن لایه سیگنالی ، باعث کاهش نویز و تداخل در محصول و برد مدار چاپی نهایی می شوند. در طراحی مدارات 4 لایه ، لایه ها به ترتیب از بالا به پایین چیده می شوند.

TOP Layer

این لایه ، بالاترین لایه برای طراحی مدارات 4 لایه است و وظیفه انتقال سیگنال ها و اتصالات قطعات الکترونیکی را بر عهده دارد.

گاهی اوقات به این لایه Component Layer  نیز میگوید.

Layer 2

لایه دوم معمولا به عنوان لایه زمین یا GND در طراحی مدارات 4 لایه استفاده میشود و به همین دلیل یک مسیر بازگشت با امپدانس کم برای سیگنال های لایه بالا ایجاد میکند.

Layer 3

لایه سوم معمولا به عنوان لایه تغذیه یا VCC در طراحی مدارات 4 لایه استفاده میشود و وظیفه انتقال تغذیه به نقاط مختلف مدار را بر عهده دارد.

تقسیم کردن لایه تغذیه باعث میشود تا توزیع و جداسازی تغذیه قسمت های مختلف مدارات الکترونیکی به بهترین نحو ممکن انجام شود.

Bottom Layer

این لایه ، پایین ترین لایه در طراحی مدارات 4 لایه است و همانند Top Layer وظیفه انتقال سیگنال ها و اتصالات قطعات الکترونیکی را بر عهده دارد.

اکثر ترک های مربوط به خروجی ها و کاکتور ها در این لایه رسم میشوند.

 

 طراحی مدارات 4 لایه

طراحی مدارات 4 لایه


4 نوع Stack UP یا نوع چینش برای طراحی مدارات 4 لایه

نوع چینش لایه ها برای طراحی مدارات 4 لایه ، 4 نوع مختلف دارد که با توجه به نیاز طراحی و مدار ، میتوان از انها استفاده کرد.

به نوع چینش و قرار گیری لایه ها برای طراحی مدارات 4 لایه ، Stack Up میگویند.

  • سیگنال/زمین/تغذیه/سیگنال (Signal/Ground/Power/Signal) (SGPS)
سیگنال/زمین/تغذیه/سیگنال (Signal/Ground/Power/Signal) (SGPS)

سیگنال/زمین/تغذیه/سیگنال (Signal/Ground/Power/Signal) (SGPS)

این نوع چینش یک Stack up  بسیار محبوب و متداول برای طراحی مدارات 4 لایه است که در مدارات مختلف با ترک های سیگنالی زیاد یا مدارات دیجیتالی استفاده میشود.

لایه TOP را برای ترک های سیگنال ها استفاده کنید / لایه دوم را برای زمین مدار استفاده کنید / لایه سوم را برای تغذیه های مدار استفاده کنید / لایه Bottom را برای سیگنال های باقیمانده استفاده کنید.

لایه و صفحه زمین (GND) که در لایه دوم ایجاد کردید ، مثل یک محافظ و جدا کننده بین ترک های سیگنالی لایه TOP و Bottom عمل میکند و لایه سوم هم تغذیه قسمت های مختلف مدار را فراهم میکند.

  • سیگنال/تغذیه/زمین/سیگنال (Signal/Power/Ground/Signal) (SPGS)
سیگنال/تغذیه/زمین/سیگنال (Signal/Power/Ground/Signal) (SPGS)

سیگنال/تغذیه/زمین/سیگنال (Signal/Power/Ground/Signal) (SPGS)

این نوع چینش لایه ها برای طراحی مدارات 4 لایه هم مثل نوع اول است با این تفاوت که در  لایه های GND و Power جا به جا شده اند.

لایه TOP را برای ترک های سیگنال ها استفاده کنید / لایه دوم را برای تغذیه های مدار استفاده کنید / لایه سوم را برای GND مدار استفاده کنید / لایه Bottom را برای سیگنال های باقیمانده استفاده کنید.

چون در مدارات الکترونیکی اکثر قطعات در لایه TOP استفاده میشوند ، توزیع توان و تغذیه قسمت های مختلف مدار ، در این نوع چینش لایه ها تقریبا بهتر انجام میشود.

  • زمین/تغذیه/زمین/سیگنال(Ground/Power/Ground/Signal) (GPGS)
زمین/تغذیه/زمین/سیگنال(Ground/Power/Ground/Signal) (GPGS)

زمین/تغذیه/زمین/سیگنال(Ground/Power/Ground/Signal) (GPGS)

برای طراحی مدارات 4 لایه سرعت بالا و  سیگنال های RF از نوعی چینش استفاده میکنند که لایه های زمین مدار ، لایه تغذیه را در بین خود محصور میکنند و به اصطلاح به این نوع چینش sandwiching the power plane میگویند.

لایه TOP را برای GND مدار استفاده کنید / لایه دوم را برای تغذیه های مدار استفاده کنید / لایه سوم را برای GND مدار استفاده کنید / لایه Bottom را برای ترک های سیگنال ها استفاده کنید.

وجود دو لایه GND باعث میشود تا از نویز کوپلینگ جلوگیری شود و این کار یکپارچگی سیگنال در فرکانس های بالا را بهبود میبخشد.

  • سیگنال/زمین/سیگنال/تغذیه(Signal/Ground/Signal/Power) (SGSP)
سیگنال/زمین/سیگنال/تغذیه(Signal/Ground/Signal/Power) (SGSP)

سیگنال/زمین/سیگنال/تغذیه(Signal/Ground/Signal/Power) (SGSP)

یکی دیگر از انواع Stack Up در طراحی مدارات 4 لایه فرکانس بالا ، ای نوع چینش است.

لایه TOP را برای ترک های سیگنال ها استفاده کنید / لایه دوم را برای زمین مدار استفاده کنید / لایه سوم را برای سیگنال های باقیمانده استفاده کنید / لایه Bottom را برای تغذیه استفاده کنید.

در این نوع چینش لایه زمین بین دو لایه سیگنالی قرار گرفته و مثل یک محافظ و جدا کننده بین ترک های سیگنالی لایه ها عمل میکند و انتشار امواج الکترومغناطیسی ترک ها و تاثیر آنها بر یکدیگر را کم میکند.


ملاحضات طراحی مدارات 4 لایه و چند لایه

  • Signal integrity یا یکپارچگی سیگنال
Signal integrity یا یکپارچگی سیگنال

Signal integrity یا یکپارچگی سیگنال

برای جلوگیری از تداخل و کم رنگ شدن نویز الکترومغناطیسی (EMI) در طراحی مدارات 4 لایه ، از ایزوله بودن و محافظت کافی بین ترک های سیگنالی حساس یا با سرعت بالا ، با یکدیگر اطینان حاصل کنید .

به همین منظور میتوانید از یک لایه GND بین لایه های سیگنالی استفاده کنید.

  • Power Integrity یا یکپارچگی تغذیه
Power Integrity یا یکپارچگی تغذیه

Power Integrity یا یکپارچگی تغذیه

در طراحی مدارات 4 لایه ، لایه Power باید ولتاژ های مورد نیاز قسمت های مختلف را به بهترین نحو تامین کند.

در صورت نیاز ، لایه تغذیه را به چند بخش تقسیم کنید و حتما از خازن های بای پس استفاده کنید.

  • Heat dissipation یا دفع حرارت
Heat dissipation یا دفع حرارت

Heat dissipation یا دفع حرارت

در طراحی مدارات 4 لایه به خاطر روی هم قرار گرفتن لایه های مختلف ، دفع حرارت به درستی انجام نمیشود.

برای کمک به به دفع بهتر حرارت ، قسمت ها و لایه هایی که تولید حرارت بیشتری میکنند و قسمت هایی که تولید حرارت کمتری میکنند را در کنار یکدیگر استفاده کنید تا توزیع دما را به خوبی انجام دهید.

  • EMI یا نویز(تداخل) های الکترومغناطیسی
EMI یا نویز(تداخل) های الکترومغناطیسی

EMI یا نویز(تداخل) های الکترومغناطیسی

در طراحی مدارات 4 لایه ، استفاده از یک لایه GND و یا استفاده از شیلد روی قسمت های پر نویز مدار ، باعث جلوگیری از انتشار نویز های EMI در مدارات حساس میشود.

هرچه لایه GND یکدست تر باشد ، تاثیرات تداخل EMI نیز کمتر میشود ، سعی کنید تا حد امکان از ایجاد شکاف ، برش ، فاصله و… در لایه GND اجتناب کنید.

  • Component placement یا نحوه چینش قطعات
Component placement یا نحوه چینش قطعات

Component placement یا نحوه چینش قطعات

در طراحی مدارات 4 لایه ، هنگام تصمیم گیری برای انتخاب چینش لایه ها ، حتما نیاز به قرار دادن اجزا و مسیر یابی ها را هم مدنظر داشته باشید.

ممکن است لازم اشد بعضی ترک های مهم و اساسی را بین لایه ها جا به جا کنید ، هرچه چینش قطعات طوری باشد که این جابجایی ها کمتر باشد ، عمکرد مدار بهتر است.

  • Manufacturability یا توانایی تولید کنندگان
Manufacturability یا توانایی تولید کنندگان

Manufacturability یا توانایی تولید کنندگان

ساخت مدارات الکترونیکی با تعداد لایه های کمتر برای تولید کنندگان آسان تر است ، در حد امکان از تعداد لایه کمتر و از وایا های کمتر نیز استفاده کنید . اگر مجبور هستید به طراحی مدارات 4 لایه یا چند لایه ، روی بیاورید.

  • Future expandability یا آینده نگری برای توسعه محصول
Future expandability یا آینده نگری برای توسعه محصول

Future expandability یا آینده نگری برای توسعه محصول

در صورتی که محصولی تولید میکنید که در آینده حتما باید آن را توسعه دهید و نیاز به تکامل بیشتر دارد ، حتما نیاز های محصول توسعه یافته بعدی را در طراحی مدارات 4 لایه رعایت کنید ، مثل : نیاز به لایه ها و ترک های سیگنالی بیشتر را در نظر بگیرید.

  • Cost یا هزینه
Cost یا هزینه

Cost یا هزینه

هرچه در طراحی مدارات 4 لایه ، تعداد لایه بیشتر شود ، به تبع آن هزینه تولید نیز بیشتر میشود ، تا حد امکان تعداد لایه ها را به حداقل برسانید .( معمولا اکثر مدارات را میتوان در دولایه طراحی کرد)


10 نکته مسیریابی و ترک کشی در طراحی مدارات 4 لایه

نکات مسیریابی و ترک کشی در طراحی مدارات 4 لایه

نکات مسیریابی و ترک کشی در طراحی مدارات 4 لایه

در ادامه چند روش مناسب برای ترک کشی مدارات الکترونیکی 4 لایه آورده شده است که توجه به این نکات ، باعث بالا رفتن کیفیت مدارات شما خواهد شد.

  1. در صورت امکان ، سیگنال ها و قسمت های حیاتی را در لایه های داخلی قرار دهید تا در برابر اختلالات خارجی و کنش های مکانیکی ایمن تر باشند.
  2. برای به وجود نیامدن نویز Crosstalk بین ترک های سیگنالی ، سعی کنید از قانون 3W (فاصله ترک دارای سیگنال حساس تا ترک های اطراف به اندازه سه برابر قطر خود ترک حامل سیگنال باشد) استفاده کنید. و یا میتوانید این ترک ها را در دو لایه مختلف رسم کنید و در لایه بین آنها از لایه GND استفاده کنید.
  3. قسمت های خالی و بدون ترک در لایه سیگنالی را با ترک GND پر کنید و به لایه GND به کمک Via متصل کنید تا نویز های EMI را به حداقل برسانید.
  4. برای انتقال سیگنال ها بین لایه ها از Via استفاده کنید و سعی کنید در طراحی خود تا حد امکان از تعداد Via کمتری استفاده کنید.
  5. از مسیریابی ترک های سیگنالی در داخل لایه های GND و Power اجتناب کنید ، این کار باعث ایجاد نویز های کوپلینگ میشود.
  6. ترک های حامل جریان بالا مخصوصا نزدیک کانکتور ها را با قطر بیشتری در نظر بگیرید ، اگر قطر ترک کم باشد باعث ایجاد حرارت و نویز بیشتر میشود.
  7. در صورت نیاز از Via Stitching در لبه های برد استفاده کنید . این کار باعث ایجاد یک محدوده دور PCB میشود . که به اصطلاح به آن قفس فارادی میگویند.
  8. از مسیر یابی ترک های مختلف در نزدیکی شکاف ها ، برش ها و لبه های برد ، اجتناب کنید.
  9. برای مسیر یابی بین لایه های داخلی از Buried Via (وایا مدفون) و برای مسیر یابی از لایه های خارجی به لایه های داخلی از Blind Via اسفاده کنید.
  10. برای مدارات RF عرض ترک و فواصل را از قبل ارزیابی کنید.

پیروی از یک Stack Up خوب و رعایت نکات مسیریابی و طراحی اصولی ، در برد های 4 لایه باعث میشود تا مداراتی با یکپارچگی سیگنال و توان مناسب داشته باشید.


نمونه هایی از نوع کاربرد Stack Up های مختلف در طراحی مدارات 4 لایه

مدارات الکترونیک دیجتال

این نوع مدارات اکثرا ترکیبی از آنالوگ و دیجیتال هستند و در آنها نیاز به مدیریت سیگنال های مختلف و تغذیه های مختلف مدار است.

و معمولا از Stack Up سیگنال/زمین/تغذیه/سیگنال (SGPS) استفاده میشود.

لایه زمین مدار ، لایه های بالا و پایین را از هم جدا میکند و لایه تغذیه هم ، ولتاژ مورد نیاز قسمت های مختلف مدار را تامین میکند.

مدارات RF

برای حفظ یکپارچگی سیگنال در مدارات RF فرکانس بالا ، از Stack Up زمین/تغذیه/زمین/سیگنال (GPGS) استفاده میشود.

لایه های GND در این نوع مدارات ، مثل یک شیلد عمل کرده و از نویز های EMI و Crosstalk جلوگیری میکند.

مدارت با نرخ انتقال داده بسار بالا High DTR

در مداراتی که نرخ انتقال داده در کانال های مختلف در حد چند گیگابیت میباشد ، از Stack Up سیگنال/زمین/سیگنال/تغذیه (SGSP) استفاده میشود.

این نوع آرایش لایه ها باعث میشود تا جداسازی بین سیگنال های آنالوگ و دیجیتال به خوبی انجام شود و تداخل را به حداقل برساند.


خلاصه

درطراحی مدارات 4 لایه ، اکثرا لایه اول (TOP Layer) را لایه سیگنال ، لایه دوم را GND مدار ، لایه سوم تغذیه مدار و لایه آخر(Bottom Layer) را برای سیگنال های مدار استفاده میکنند و این نوع Stack Up بیشترین محبوبیت را دارد.

چهار نوع Stack Up مختلف در طراحی مدارات 4 لایه استفاده میشود که به شکل زیر است.

  • سیگنال/زمین/تغذیه/سیگنال (Signal/Ground/Power/Signal) (SGPS)
  • سیگنال/تغذیه/زمین/سیگنال (Signal/Power/Ground/Signal) (SPGS)
  • زمین/تغذیه/زمین/سیگنال(Ground/Power/Ground/Signal) (GPGS)
  • سیگنال/زمین/سیگنال/تغذیه(Signal/Ground/Signal/Power) (SGSP)

طوری ترتیب لایه ها را انتخاب کنید و طوری طراحی مدارات 4 لایه را انجام دهید که :

  • یکپارچگی سیگنال ها حفظ شود .
  • توزیع تغذیه قسمت های مختلف به بهترین نحو انجام شود .
  • انتقال حرارت و توزیع حرارت به درستی انجام شود .
  • نویز های EMI به خوبی رفع شوند .
  • جایگذاری قطعات به بهترین نحو ممکن انجام شود.
  • توانایی های تولید کنندگان PCB در نظر گرفته شود .
  • هزینه های تولید در نظر گرفته شود.
  • مسیر های حیاتی و مهم در صورت امکان به لایه های داخلی منتقل شود.
  • با مسیر یابی اصولی از ایجاد نویز های Crosstalk جلوگیری شود.
  • GND مدار تا حد امکان تقویت شود.
  • جابجایی های مکرر بین لایه ها انجام نشود و از Via بیش از حد استفاده نشود.
  • مسیریابی ترک های سیگنالی در لایه های GND و POWER انجام نشود.
  • قطر ترک ها اصولی انتخاب شود.
  • از مسیر یابی ترک ها نزدیک لبه ، شکاف و… خودداری شود.

سوالات متداول در مورد طراحی مدارات 4 لایه

رایج ترین Stack Up برای طراحی مدارات 4 لایه چیست ؟

آرایش و چینش سیگنال/زمین/تغذیه/سیگنال (Signal/Ground/Power/Signal) (SGPS)

چطور بهترین Stack Up را برای طراحی مدارات 4 لایه انتخاب کنم ؟

برای انتخاب نوع چینش لایه ها ، ابتدا باید مدار خود را بشناسید و بدانید که سرعت ، نوع سیگنال ها ، تراکم قطعات ، نویز پذیری و… مدار شما به چه شکل است ، بعد با توجه به توضیحات ، بهترین نوع را انتخاب کنید.

آیا برد های 4 لایه بهتر از برد های 2 لایه هستند؟

بی شک برد های 4 لایه ، خیلی مزیت های بیشتری نسبت به برد های 2 لایه دارند ، مثل : وجود یک لایه GND ، وجود یک لایه Power برای انتقال بهتر قدرت ، تراکم بیشتر قطعات ، ابعاد کوچک تر و…

اما مشکلاتی هم دارند مثل : هزینه ساخت بالاتر ، طراحی دشوار تر ، عیب یابی سخت تر و….

بهترین مواد برای جنس سابستریت و عایق بین لایه ها چیست؟

FR-4 رایج ترین و مقرون به صرفه ترین ماده برای این کار است.

چطور یک PCB چهار لایه طراحی کنم ؟

برای طراحی مدارات 4 لایه ، در ابتدا باید نکات و اصول طراحی آنها را یاد داشته باشید .

برای طراحی این نوع مدارات میتوانید از نرم افزار های مخصوص طراحی PCB استفاده کنید که محبوب ترین و بهترین نرم افزار برای طراحی این نوع مدارات ، نرم افزار Altium Designer است .


شرکت مرصا میتواند به شما در زمینه های مختلفی خدمات بدهد از قبیل :

  • طراحی و تولید صفر تا صد مدارات الکترونیکی
  • مونتاژ SMD و THT دستی و ماشینی
  • خدمات تولید PCB
  • تامین قطعات
  • و….

Eagle, EasyEDA, ExpressPCB, Fritzing, gEDA, Kicad, Osmond PCB, PCB wizard, PCBWeb Designer, proteus, TinyCAD, ZenitPCB, آلتیوم دیزاینر, التیوم, التیوم دیزاینر, پروتئوس, طراحی PCB, طراحی PCB با نرم افزار, معرفی نرم افزار های طراحی PCB, نرم افزار Altium Designer, نرم افزار Eagle, نرم افزار EasyEDA, نرم افزار ExpressPCB, نرم افزار Fritzing, نرم افزار gEDA, نرم افزار Kicad, نرم افزار Osmond PCB, نرم افزار PCB wizard, نرم افزار PCBWeb Designer, نرم افزار Proteus, نرم افزار TinyCAD, نرم افزار ZenitPCB, نرم افزار پروتئوس, نرم افزار پروتئوس (Proteus), نرم افزار طراحی PCBEagle, EasyEDA, ExpressPCB, Fritzing, gEDA, Kicad, Osmond PCB, PCB wizard, PCBWeb Designer, proteus, TinyCAD, ZenitPCB, آلتیوم دیزاینر, التیوم, التیوم دیزاینر, پروتئوس, طراحی PCB, طراحی PCB با نرم افزار, معرفی نرم افزار های طراحی PCB, نرم افزار Altium Designer, نرم افزار Eagle, نرم افزار EasyEDA, نرم افزار ExpressPCB, نرم افزار Fritzing, نرم افزار gEDA, نرم افزار Kicad, نرم افزار Osmond PCB, نرم افزار PCB wizard, نرم افزار PCBWeb Designer, نرم افزار Proteus, نرم افزار TinyCAD, نرم افزار ZenitPCB, نرم افزار پروتئوس, نرم افزار پروتئوس (Proteus), نرم افزار طراحی PCBEagle, EasyEDA, ExpressPCB, Fritzing, gEDA, Kicad, Osmond PCB, PCB wizard, PCBWeb Designer, proteus, TinyCAD, ZenitPCB, آلتیوم دیزاینر, التیوم, التیوم دیزاینر, پروتئوس, طراحی PCB, طراحی PCB با نرم افزار, معرفی نرم افزار های طراحی PCB, نرم افزار Altium Designer, نرم افزار Eagle, نرم افزار EasyEDA, نرم افزار ExpressPCB, نرم افزار Fritzing, نرم افزار gEDA, نرم افزار Kicad, نرم افزار Osmond PCB, نرم افزار PCB wizard, نرم افزار PCBWeb Designer, نرم افزار Proteus, نرم افزار TinyCAD, نرم افزار ZenitPCB, نرم افزار پروتئوس, نرم افزار پروتئوس (Proteus), نرم افزار طراحی PCB

در حال حاضر به عنوان کارشناس تکنولوژی خط چاپ و مونتاژ در کارخانه مرصا فعالیت می کنم. مدرک کارشناسی رو در رشته مهندسی الکترونیک از دانشگاه فنی شهید منتظری گرفتم . از سال 95 به صورت تخصصی توی حوزه الکترونیک فعالیت دارم و تجربیات و مطالعات شخصیم رو به اشتراک می گذارم.