چرخه بازاریابی و فروش یک شرکت تولیدی2
چرخه بازاریابی و فروش یک شرکت تولیدی
در مقالات گذشته به توضیح گام اول از چرخه بازاریابی و فروش یک شرکت تولیدی و صنعتی (درک بازار، نیاز های مشتری و خواسته هایش) پرداختیم اکنون دو قدم دیگر از این چرخه را مرور خواهیم کرد.
بخش دوم: طراحی یک استراتژی بازاریابی مشتری گرا
در این مرحله ما باید به دنبال پاسخ به دو سوال مهم باشیم:
خدمتگذار کدام مشتریان هستیم؟ (بازار هدف ما چیست؟)
چطور می توانیم به بهترین شکل به این مشتریان خدمت کنیم؟ (طرح ارزش ما چیست؟)
گام اول: انتخاب مشتریان برای خدمتگزاری:
این گام خود شامل دو مرحله است:
- تقسیم بندی بازار که در آن بازار را به گروه هایی از مشتریان تقسیم می کنیم.
- انتخاب بازار هدف که بخش مورد نظر ماست.
اگر تصور می کنید که بازاریابی به معنای یافتن هرچه بیشتر مشتریان و افزایش درخواست ها است سخت در اشتباهید. مدیران موفق خوب می دانند که امکان خدمتگزاری به همه مشتریان به همه اشکال ممکن وجود ندارد و در نهایت موجب می شود به هیچ مشتری خدمات مناسب ارائه نشود، در عوض شرکت همواره به دنبال مشتریانی است که به خوبی بتواند به آنها کمک کند و رابطه سودمندی با آنها برقرار سازد. مثلا BMW مشتریان پولدار را برای خدمت گذاری انتخاب کرده است و Hyundai مشتریان متوسط را هدف گرفته و سود خوبی را بدست آورده است.
گام دوم: انتخاب طرح ارزش:
طرح ارزش در واقع همان مزیت ها و ارزش هایی است که شرکت به مشتریان وعده می دهد تا به وسیله ی آن نیاز ها یا خواسته هایشان را برطرف سازند. این طرح در واقع پاسخی به این سوال مشتری است که؛
چرا من بجای محصول رقیب از شما خرید کنم؟
مثلا شرکت Apple با شعار ” متفاوت بیندیش” سعی دارد متفاوت بودنش را طرح ارزش خود معرفی کند. یا سایت حراج اینترنتی eBay باشعارهای “هرآنچه وجود دارد در eBay پیدا می کنید” یا ” بخرید، بفروشید، عشق کنید” راحتی و دسترسی به یک بازار را طرح ارزش خود معرفی کرده است.
گام سوم: گرایش های مدیریت بازاریابی
در این گام به دنبال پاسخگویی به این سوالیم که؛ چه رویکردهایی استراتژی های بازاریابی را به اجرا در می آورند؟ برای پاسخ به این سوال لازم است ابتدا با این رویکردها آشنا شویم ؛
1) رویکرد تولید
تولید محصولات ارزان و دردسترس
مثال: شرکت Lenovo در بازار به شدت رقابتی و حساس به قیمت کامپیوتر در چین ، بوسیله ی نیروی کار ارزان قیمت ، کارایی بالا در تولید و توزیع عمده توانسته بازار را به انحصار خود درآورد.
نزدیک بینی در بازاریابی ریسک این رویکرد را بالا برده است و ممکن است با ایجاد تمرکز زیاد بر عملیات خود شرکت از نیازهای واقعی مشتری و ایجاد ارتباط با او غافل بمانیم.
2) رویکرد محصول
مشتری خواهان محصول با کیفیت و مبتکارانه است
تمام تمرکز بر بهبود دائمی محصول
مثال جالب این رویکرد ماجرای معروف “خودکار آمریکایی و مداد روسی” است ؛ زمانی که ناسا برنامه ی فرستادن فضانوردان را به فضا آغاز کرد با مشکلی مواجه شد که قبلا به آن فکر نکرده بود؛ “خودکارهای موجود در فضای بدون جاذبه کار نمی کردند.”برای حل این مشکل، ناسا شرکت مشاوران اندرسون را انتخاب کرد تا پس از یک دهه تلاش و صرف 12 میلیون دلار ،خودکاری طراحی کرد که در محیط بدون جاذبه ، زیر آب، روی کریستال و در دمای بین 0 تا 360 درجه سانتیگراد نیز کار می کرد. در حالیکه روس ها راه حل ساده تری داشتند؛ آنها از مداد استفاده می کردند.
نزدیک بینی بازاریابی ، این رویکرد را نیز تهدید می کند .
3) رویکرد فروش
تمامی تلاش شرکت بر روی معرفی و فروش محصول تاکید و دستیابی به معاملات منجر به فروش
عدم توجه به رابطه های بلند مدت و ارزشمند با مشتری
هدف فروش محصولاتی ست که تولید شده نه تولید محصولاتی که بازار خواهان آنهاست
مثال: شرکت های بیمه یا سازمان اهدا خون از جمله شرکت هایی هستند که معمولا خریداران به فکر خرید خدمات آنها نمی افتند.
4) رویکرد بازاریابی
رسیدن به اهداف سازمانی در گرو شناخت نیازها و خواسته های بازار هدف
رفع نیازها و خواسته ها با ایجاد رضایت مورد انتظار مشتری طوریکه از رقبا برتر باشیم
پیروی از این دیدگاه نیازمند کارهایی بیش از پاسخگویی به نیازهای بیان شده و واضح مشتری است و مستلزم بررسی خواسته های مشتریان فعلی برای رسیدن به ایده های جدید است. در بسیاری از موارد مشتریان نمی دانند که به دنبال چه هستند و یا حتی چه چیزهایی ممکن است! سی سال پیش چند نفر متقاضی گوشی های هوشمند، اینترنت، دستگاه های خودپرداز و …. بودند؟
بازاریابی یعنی نیاز شناخت های مشتری حتی بهتر از خودش و ارائه خدمات یا محصولاتی که نیازهای پیدا و پنهان حال و آینده را برطرف سازد.
5) رویکرد بازاریابی اجتماعی:
آنچه در این رویکرد مورد توجه قرار می گیرد پاسخ به این سوال است که؛ آیا شرکتی که به رفع نیازهای کوتاه مدت مشتریان می پردازد، رفاه آنها را در بلندمدت نیز مورد توجه قرار داده است؟
مثلا کارشناسان معتقدند اکثر فست فودها دارای چربی و نمک زیادی هستند و منجر به همه گیر شدن چاقی در جوامع می شوند. این فست فودها نیاز کوتاه مدت مصرف کنندگان را برطرف می سازند اما در بلند مدت باعث صدمه زدن به سلامت مصرف کنندگان می شود.
شرکت با ایجاد تعادل بین منفعت شرکت، خواسته های مشتری و مصلحت جامعه که سه راس هرم خط مشی این رویکرد را تشکیل می دهند می تواند به موفقیت برسد.
بخش سوم: آماده کردن طرح و برنامه بازاریابی یکپارچه
پس از طراحی یک استراتژی بازاریابی مشتری گرا، به تهیه برنامه بازاریابی می پردازیم. این برنامه با عملی کردن استراتژی بازاریابی، با مشتری ارتباط برقرار می سازد . برای اجرای استراتژی های بازاریابی از آمیخته بازاریابی استفاده می کنیم.
آمیخته بازاریابی شامل؛
–محصول
——-قیمت
———-توزیع
————-بازاریابی
شرکت برای ارائه طرح ارزش خود به مشتری باید ؛
- پیشنهاد ارضای نیاز را ایجاد کند(محصول)
- تصمیم بگیرد این پیشنهاد را با چه قیمتی عرضه کند(قیمت)
- در مورد نحوه ارائه این پیشنهاد به مشتری تصمیم بگیرد (توزیع)
- به برقراری ارتباط با مشتری و ایجاد ارزش برای محصول بپردازد(بازاریابی)
خلاصه ی مقاله در یک نگاه؛
گام چهارم از چرخه بازاریابی و فروش یک شرکت تولیدی ؛ برقراری ارتباط سودمند و راضی کردن مشتری خواهیم پرداخت. چرخه بازاریابی و فروش یک شرکت تولیدی ادامه دارد….
در حال حاضر به عنوان مدیر تولید خط چاپ و مونتاژ در کارخانه مرصا فعالیت می کنم. مدرک کارشناسی رو در رشته مهندسی رباتیک از دانشگاه صنعتی شاهرود گرفتم و ارشد رو در رشته مدیریت در دانشگاه تهران ادامه دادم. از سال 1396 رسما فعالیتم رو در شرکت مرصا شروع کردم و تجربیات و مطالعات شخصیم رو به اشتراک می گذارم.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.