تنظیمات درب برقی و اجزای تشکیل دهنده درب های اتوماتیک
شما در زندگی روزمره خودتون بارها و بارها از از درب های مختلفی مثل: لولایی، کشویی ، درب اتوماتیک و… استفاده کرده اید. امروز میخواهیم با هم در مورد درب اتوماتیک بیشتر بدانیم که چطور کار می کنند و مداراتی که با آن ها درب ها را کنترل می کنند و از چه بخش هایی تشکیل شده است، آشنا شوید. در ادامه مطلب همراه ما باشید.
تاریخچه درب اتوماتیک (درب برقی)
اولین درب اتوماتیک دنیا را یک ریاضی دان و مهندس یونانی به اسم هرون اسکندرانی در قرن اول میلادی اختراع کرد. نحوه عملکرد این درب به اینگونه بود که با استفاده از نیروی بخار و آب کار میکرد.
درب های اتوماتیک امروزی ساختاری پیچیده دارند و با نیروی الکترونیکی یا هیدرولیکی و پنوماتیکی کار میکنند. در ادامه به بررسی درب های اتوماتیک الکترونیکی میپردازیم. درب های اتوماتیک الکترونیکی از قسمت های مختلف مثل : گیربکس یا جعبه دنده ، موتور الکتریکی ، تجهیزات ایمنی ، ریموت ها و مدارات الکترونیکی تشکیل میشوند.
گیربکس یا چرخ دنده ها
گیربکس اصلی ترین بخش مکانیکی درب های اتوماتیک میباشد و وظیقه انتقال نیروی موتور به تسمه یا زنجیر را بر عهده دارد. نوع گیربکس با توجه به نوع درب انتخاب میشود و معمولا دو نوع : زنجیری یا تسمه ای میباشند.
موتور الکتریکی
اکثر موتور های درب های اتوماتیک DC هستند و معمولا با 24V کار میکنند. از ویژگی های این موتور ها میشود به
- کم صدا بودن
- نویز پذیری پایین
- طول عمر بالا
- قدرت کافی
- تک فاز بودن و… اشاره کرد .
در درب های تک لنگه از یک موتور استفاده میشود اما در درب های سنگین تر از دو موتور هم استفاده میشود.
سنسور های چشمی
این سنسور ها وظیفه تشخیص نزدیک شدن افراد به درب را دارند و با ارسال فرمان باعث باز شدن درب میشوند. این سنور ها معمولا دارای چهار سیم خروجی هستند ، دو سیم برای تغذیه سنسور و دو سیم دیگر هم برای ارسال فرمان که این فرمان به صورت عملکرد یک رله میباشد یعنی وقتی که تغذیه سنسور وصل شود ، سنسور روشن شده و با هر بار عملکرد سنسور دو سیم فرمان به یکدیگر متصل میشوند. در مدار الکتریکی این طور تعریف شده که اگر سنسور عمل کرد و این دو پایه به یکدیگر متصل شدند یعنی سنسور عمل کرده و باید عملیات باز و بسته شدن درب انجام شود. آموزش نحوه اتصال سنسور در ادامه و در قسمت سنسور ها توضیح داده شده است.
- فتوسل : این تجهیز به صورت اولتراسونیک کار میکند و دارای دو سنسور میباشد که وجود مانع بین درب را تشخیص میدهد . اگر مانعی در بین این دو سنسور قرار گیرد فرمان باز شدن درب صادر میشود.
- اعلام آتش سوزی : علاوه بر فتوسل، سنسور تشخیص آتش سوزی برای درب های اتوماتیک استفاده میشود تا در زمانی که آتش سوزی رخ داد فرمان باز شدن درب صادر شود.
ریموت ها
همونطور که از اسمش پیداست ریموت برای کنترل درب از راه دور میباشد .انواع مختلفی از ریموت ها در بازار موجود میباشد .
مدارات الکترونیک مختلف درب اتوماتیک
درب های اتوماتیک از مدارات الکترونیکی کنترلی مختلفی استفاده میکنند اما نوع کارکرد و ساختار اونها خیلی به هم شباهت دارد به طور مثال یک نمونه از برد های کنترل درب در زیر نمایش داده شده است که مهندسی معکوس شده گروه فنی مهندسی مرصا میباشد. این مدار از قسمت های مختلفی تشکیل شده است که هر قسمت در ادامه مختصر توضیح داده شده.
تغذیه مدار
تغذیه این مدار از نوع سوئیچینگ میباشد . ورودی برق AC از طریق یک سوکت دو تایی در سمت چپ کنار برد تامین میشود . همچنین این مدار با سوکت به دو عدد باتری متصل میشود تا در زمان قطعی برق عملکر درب اتوماتیک با مشکل مواجه نشود.
موتور و انکودر
برای اتصال موتور به برد از یک سوکت 2 پین استفاده شده است . همچنین در نزدیکی این سوکت مدار درایور موتور میباشد که متشکل از تعدادی ماسفت است .
همچنین در تصویر زیر یک سوکت 4 پین برای انکودر استفاده شده است . وظیفه انکودر تشخیص موقعیت درب به کمک میکرو پروسسور است.
بر روی این برد سه عدد کانتکتور 4 تایی با رنگ های مختلف در کنار هم قرار گرفته اند که مخصوص سنسور ها هستند .
- کانکتور قرمز /مشکی : پشت این کانکتور روی برد عبارت های 24V و GND نوشته شده است ، به این معنی میباشد که این کانکتور، تغذیه سنسور های چشمی را تامین میکند. (سیم قرمز چشمی بیرون و یکی از سیم های طوسی چشمی داخل به 24V ها وصل میشود و سیم مشکی چشمی بیرون و سیم طوسی دیگر چشمی داخل به GND وصل میشود.)
- کانکتور طوسی/سفید : پشت این کانکتور روی برد عبارت های IN,OUT,COM نوشته شده است که به معنی این میباشد این کانکتور مربوط به فرمان سنسور میباشد.(دو سیم زرد چشمی داخل به کانکتور طوسی رنگ متصل میشود و سیم سفید چشمی بیرون به COM و سیم زرد چشمی بیرون به OUT متصل میشود.)
- کانکتور سبز/مشکی : پشت این کانکتور روی برد عبارت های SAF,COM,24V,LOCK نوشته شده است که SAF و COM به معنی Seafety یعنی محل اتصال فتوسل به برد کنترل درب و عبارت 24V و LOCK به معنی اینکه این کانکتور مختص قفل برقی میباشد.
همچنین در کنار این کانکتور ها یک کلید کشویی دو حالته وجود دارد که دو حالت LEFT و RIGHT دارد و به معنی این است که اگر کلید به سمت LEFT باشد یعنی درب به سمت چپ بسته میشود و اگر کلید به سمت RIGHT باشد یعنی درب به سمت راست بسته میشود.
کانکتور های FIRE,EXT,SOUND,MODE SW
- FIRE : برای اتصال سنسور آتش است که اگر آتش سوزی رخ داد سنسور تشخیص داده و از طریق این کانکتور به برد متصل شود و عملیات مربوطه که معمولا باز شدن درب ها میباشد را انجام دهد.
- EXT : برای دیباگ کردن و رفع خطا به کار میرود.
- SOUND : برای اتصال سیستم صوتی اعلام هشدار به کار میرود.
- MODE SW : برای اتصال برد کنترل مرکزی به این برد میباشد که فرمان های باز شدن ، بسته شدن ، نیمه باز و قفل شدن را میدهد.
تمامی عملکرد مدار و دستورات صادره و دریافتی به مدار تحت کنترل و هدایت میکروکنترلر صورت میگیرد . میکرو کنترلر نقش مغز را در مدار کنترل درب اتوماتیک را دارد و مهم ترین و حیاتی ترین قسمت این مدار میباشد.
نمایشگر و کلید های عملیاتی درب اتوماتیک
روی این مدار یک نمایشگر به صورت یک سون سگمنت دوتایی وجود دارد که خطاها و دستورات و تنظیمات را نمایش میدهد. همچنین در کنار این نمایشگر سه عدد کلید فشاری قرار دارد که به کمک این کلید ها میتوان تنظیمات را تغییر داد .
وقتی کلید MODE فشار داده شود سون سگمنت برای نشان دادن تنظیمات مختلف آماده میشود شما میتوانید با کلید های UP و DOWN در منو جا به جا شوید که اکثر عملیات ها به شرح زیر میباشد:
- تنظیم سرعت باز شدن درب
- تنظیم سرعت بسته شدت درب
- تنظیم زمان باز بودن درب پس از عملکردن سنسور
- تنظیم قدرت بسته شدن درب
- تنظیم حساسیت درب نسبت به مانع
- تنظیم فاصله بسته شدن درب
- تنظیمات زمستانه( تنظیم کردن درب به صورت نیمه باز یا تمام باز )
- تنظیم حالت عملکرد سنسور ها (با یکبار عملکر سنسور درب یکبار باز و بست شود یا فقط با یکبار عملکرد سنسور درب باز شود و با عملکرد دوباره سنسور درب بسته شود؟)
- حالت اضطراری (تنظیم کردن این که در حالت اضطراری درب ها باز شوند یا بسته؟)
- فعال کردن قفل الکتریکی
- انتخاب نوع درب (0=درب سبک ، 1=درب استاندارد ، 2= درب سنگین)
وقتی کلید MODE را برای 6 ثانیه نگه میدارید وارد منوی جدیدی میشوید که برای تنظیمات پیشرفته است تنظیمات پیشرفته هم به شرح زیر است:
- تنظیم شتاب سرعت شروع حرکت درب
- تنظیم شتاب سرعت توقف درب
- تنظیم باز ماندن درب
- تنظیم قدرت نهایی بسته شدن درب
- تنظیم فاصله کاهش سرعت درب
- تنظیم UPS
در بالای این کلید ها چهار LED با نام های IN,OUT,SAF,LOCK قرار دارد که روشن شدن هر کدام به شرح زیر میباشد:
- IN : نشان دهنده فعال بودن سنسور چشمی داخل میباشد.
- OUT : نشان دهنده فعال بودن سنسور چشمی بیرون میباشد.
- SAFETY : نشان دهنده فعال بودن چشم ایمنی یا فتوسل میباشد.
- LOCK : نشان دهنده قفل بودن سیستم میباشد.
شرکت مرصا میتواند در زمینه مهندسی معکوس ، کپی برداری ، تولید فیبر مدار چاپی ، طراحی ، مونتاژ و تامین قطعات به شما عزیزان خدماتی را ارائه بدهد.
در حال حاضر به عنوان کارشناس تکنولوژی خط چاپ و مونتاژ در کارخانه مرصا فعالیت می کنم. مدرک کارشناسی رو در رشته مهندسی الکترونیک از دانشگاه فنی شهید منتظری گرفتم . از سال 95 به صورت تخصصی توی حوزه الکترونیک فعالیت دارم و تجربیات و مطالعات شخصیم رو به اشتراک می گذارم.